Is een acupunctuur behandeling pijnlijk? 

Vandaag de dag zijn er steeds meer mensen die kiezen voor een behandeling op basis van acupunctuur. Dit is natuurlijk niet zo raar, er komt namelijk steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar buiten wat echt laat zien dat acupunctuur veel voordelen met zich mee weet te brengen.  

Nu is het wel zo dat er nog altijd mensen zijn die denken dat acupunctuur japans pijn doet. Aangezien dit een grote mythe is, is het handig om hier wat dieper op in te gaan. Het antwoord op de vraag of acupunctuur pijn doet is namelijk nee. De naaldjes die gebruikt worden zijn zo klein dat je deze eigenlijk niet voelt. Het enige wat je wellicht kunt voelen is een klein prikje, maar de meeste mensen voelen dit al niet bij de sessies.  

Risico’s van acupunctuur

Er zijn relatief weinig complicaties gemeld bij het gebruik van acupunctuur. Toch zijn er complicaties opgetreden door het gebruik van niet-steriele naalden en onjuiste toediening van behandelingen. Wanneer acupunctuur niet op de juiste wijze wordt toegediend kan dit ernstige bijwerkingen veroorzaken 

Hier moet je met name denken aan infecties en aan letsel aan het centrale zenuwstelsel. Nu hoef je hier niet echt bang voor te zijn. Zolang je namelijk voor een goede praktijk kiest voor jouw behandeling op basis van acupunctuur is alles op de juiste manier geregeld. De meeste praktijken hanteren erg hoge eisen op het gebied van hygiëne en kwaliteit. Wel is het handig om altijd te kiezen voor een betrouwbare praktijk die goed aangeschreven staat.